top of page
  • Foto van schrijverMarilène Loendersloot

Boek 2. Het Genesis Dieet.

Waar gaat het boek over?

De naam van dit boek zegt het eigenlijk al wel een beetje. Dit boek gaat namelijk over wat de Bijbel zegt over onze voeding en wat we moeten eten om gezond te blijven. In het boek worden verschillende thema's besproken. Zoals jullie waarschijnlijk wel weten, komen er vooral in het Oude Testament veel spijswetten naar voren. Bekende voorbeelden zijn het niet eten van varkensvlees, oesters of garnalen. Het boek is opgedeeld in een aantal hoofdstukken waarin er beschreven wordt hoe er in verschillende tijden door de Bijbel heen naar voedsel wordt gekeken en hoe de mens zich daartoe dient te verhouden. Zo wordt er gesproken over het voedsel in het paradijs en daarna, maar dus ook over de bekende spijswetten. Natuurlijk wordt er ook ingegaan op wat de Bijbel na de komst van Christus (en daarbij de vervulling van de Wet) zegt over voeding. Tot slot worden de resultaten van het eten op een Bijbelse manier beschreven. Het boek geeft dus een goede weergave van de verschillende periodes in de Bijbel en een getuigenis van wat het Bijbels eten doet met onze gezondheid.


Wat vind ik van het boek?

Zoals jullie wellicht al een beetje kunnen opmaken uit de omschrijving van het boek, ben ik eigenlijk wel positief. Het boek geeft een duidelijke en redelijk volledige weergave van wat de Bijbel zegt over onze voeding. Er wordt veel geschreven over het voedsel dat God ons geeft. Daarbij worden er veel Bijbelverzen genoemd, wat maakt dat je het boek echt naast de Bijbel kunt leggen. Dat vind ik heel mooi en erg fijn en handig. Zo kun je namelijk zelf direct toetsen in de Bijbel of het klopt wat je leest en kun je zien waar de ideeën en overtuigingen vandaan komen.


Wat ik ook heel mooi vind, is dat er in het boek ook praktische tips worden gegeven. Zo wordt er bijvoorbeeld een heel hoofdstuk gewijd aan vasten en een heel ander hoofdstuk aan allerlei kruiden en specerijen (Gods apotheek wordt dat genoemd). Ik vond dit erg mooi en bijzonder om te lezen en kan hier ook zeker wel wat mee.


Wat ik minder goed vind aan het boek, is dat de schrijver erg stellig lijkt te zijn over de spijswetten van het Oude Testament. Op zich is dit begrijpelijk, want het is een feit dat bijvoorbeeld varkensvlees minder gezond voor ons is. Of dat olijfolie heel erg gezond voor ons is. God wist wat Hij deed voor het volk van Israël. Hoewel hij later de duidelijke verzen van Paulus over onder andere voeding en het niet meer leven onder de Wet aanhaalt, blijven zijn opmerkingen toch wel erg stellig. De schrijver schrijft namelijk onder andere dat we onszelf de dood in eten als we varkensvlees eten. Maar Paulus schrijft niet voor niets dat wij alles mogen eten, mits wij dit doen met dankzegging (1 Timotheüs 4:4-5). Heeft Paulus daarmee geen respect voor de oudtestamentische spijswetten of voor onze gezondheid? Dat denk ik niet. Uiteindelijk zijn wij vrij in Hem. En het vers waar ik nu al een heel aantal keer naar heb verwezen in de blog, noem ik nu ook graag weer een keer. Mattheüs 15:11, lees dit vers nog maar eens. Later in het boek wordt de schrijver gelukkig toch iets genuanceerder en haalt ook de schrijver Mattheüs 15:11 aan. Evenals de andere verzen die gaan over de heidenen en welke spijswetten er wel of niet gelden voor hen. Ik vind dit heel mooi om te lezen, maar vond het soms lastig om te zoeken naar wat de schrijver dan toch wel wilde met zijn stellige uitspraken.


Een ander nadeel aan dit boek vind ik dat het allereerst verouderd is. In de afgelopen jaren zijn er namelijk een aantal nieuwe studies geweest waardoor soms het tegendeel wordt bewezen van wat in dit boek wordt geschreven. Denk bijvoorbeeld aan het consumeren van zaadoliën. Betekent dat dan dat ik deze studies hoger acht dan wat de Bijbel zegt? Natuurlijk niet. Maar wat ik wel merk is dat de schrijver ook weleens zijn eigen conclusie trekt. Dat is begrijpelijk, maar dit punt vond ik soms gewoon een (klein) beetje storend. Dit kan natuurlijk ook weer mijn opvatting zijn. Maar wat wel gewoon zo is, is dat Amerikanen ook wat minder nuchter zijn dan wij Nederlanders. Dat maakt misschien ook dat er gewoon sneller een harde conclusie werd getrokken door de schrijver.


Laat ik dan de beschrijving van dit boek nog afsluiten met datgene wat ik het mooist vond. Dat is namelijk dat ik echt zie dat de schrijver ook opzoek is (gegaan) naar een zo gezond en Bijbels mogelijk dieet. Dat hij ons lichaam ook zeker ziet als een tempel en dat we ook in hoe we eten de wil van God moeten zoeken. Daar ben ik het natuurlijk helemaal mee eens en vind ik dan ook erg inspirerend.


Is dit boek aan te raden?

Zoals jullie net hebben kunnen lezen, ben ik het niet met alles uit het boek eens. Maar dat ik het niet met alles eens ben, betekent niet dat ik dit boek niet zou aanraden. Uiteindelijk heb ik namelijk wel veel van dit boek geleerd. Daarnaast geeft het boek een mooi overzicht van wat de Bijbel zegt over voeding en worden daarbij ook de vele Bijbelteksten genoemd. Hierdoor kun je zelf ook mooi de Bijbel nog induiken en je eigen mening vormen. Ik vond het dan ook erg interessant om dit boek te lezen en op basis daarvan weer mijn mening bij te schaven. Ik zou dit boek dan ook zeker aanraden aan iedereen die op zoek is naar gezond leven en wat de Bijbel hierover zegt.


De dingen waar ik tegenaan liep, wegen niet op tegen de mooie, leerzame en bijzondere dingen die in het boek beschreven staan en waardoor het een aanrader is om te lezen. Uiteindelijk is het erg interessant en goed om te lezen over wat de Bijbel zegt over voeding. Ik zie dit boek als een uiteenzetting van wat de Bijbel zegt over voeding. De andere dingen die in het boek worden gedeeld zijn interessant, maar niet altijd even nodig. Dat houdt mij juist kritisch en ik vind dat persoonlijk erg leuk. Het geeft mij namelijk weer een uitdaging om op zoek te gaan naar nieuwe dingen, waardoor ik bepaalde dingen weer kan checken. Ik geloof verder eigenlijk ook wel dat de uiteenzetting van het Bijbels dieet in het boek ons echt goed op weg kan helpen. Ik heb al eens een blog geschreven over wat ik denk dat de Bijbel zegt over voeding, maar dit boek helpt mij juist weer verder te kijken en ook ons dieet weer eens onder de loep te nemen. Eten we echt zo Bijbels of kan het nog beter? Daarom zou ik het boek zeker aanraden! Onderzoekt alles en behoud het goede!610 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page