top of page
  • Foto van schrijverMarilène Loendersloot

Boek 1. Ik loof U.

Bijgewerkt op: 18 dec. 2023

De eerste boekenblog. En we trappen af met een wel heel specifiek boek. Namelijk... een boek over zwangerschap, geboorte en de kraamtijd. Niet voor iedereen even geschikt, maar onthoud het boek wel zou ik zeggen. Waarom, dat lees je aan het einde van de blog.


Dit boek kreeg ik van mijn ouders toen ik opgenomen was in het ziekenhuis voor de complicaties in mijn zwangerschap. En alleen de titel van het boek vond ik al heel mooi. Want zelfs in die spannende, onzekere tijd, moest ik Hem loven. Dat vond (en vind) ik erg mooi en bijzonder. Natuurlijk was het boek, naast de titel, om de inhoud ook erg toepasselijk. Dus ben ik het met enthousiasme gaan lezen.


Waar gaat het boek over?

Zwangerschap, geboorte en kraamtijd dus. Dit boek begint, vanzelfsprekend, met zwangerschap. Elke week (of eigenlijk per twee weken) wordt uitgelicht. Bij de praktische beschrijvingen over de week van de zwangerschap, zoals de groei van het kindje bijvoorbeeld, worden er ook Bijbelse gedachten gedeeld over het moederschap, zwanger zijn en andere toepasselijke onderwerpen. Er wordt dus praktische informatie gedeeld, maar ook kun je worden bemoedigd door wat er verder wordt gedeeld. De informatie die wordt gedeeld is overigens niet oppervlakkig. Er wordt, voor zover dat mogelijk en toepasselijk is, best wel wat informatie gedeeld over het vrouwelijk lichaam en de processen die plaatsvinden tijdens de zwangerschap. De verschillende echo's en testen die gebruikelijk zijn tijdens de zwangerschap worden uitgelicht, alsmede de klachten die je kunt ervaren. Zowel geestelijk als lichamelijk. Daarnaast wordt er ook ingegaan op verlies. Door een miskraam, maar ook wanneer je al verder bent in je zwangerschap.


Naast dat er uitgebreid wordt ingegaan op het verloop van de zwangerschap, wordt er uiteraard ook geschreven over de bevalling. Er worden hierover praktische tips gedeeld. Hoe je je het beste kunt voorbereiden bijvoorbeeld. Ook worden de verschillende manieren van bevallen, doormiddel van een keizersende, natuurlijk zonder pijnstilling, met pijnstilling en dergelijke toegelicht. Er wordt ook ingegaan op hoe je omgaat met wachten op je kindje en de voorbereidingen die je moet (en kunt) treffen voor je bevalling en kraamtijd.


Tot slot wordt de kraamtijd besproken. Wat je zoal kunt verwachten, de dingen waar je van tevoren al over nagedacht moet hebben en hoe je omgaat met kraamzorg (die je niet bevalt) en bezoek bijvoorbeeld.


Het boek is, zoals jullie wel verwachten, geschreven voor de vrouw. Maar door het hele boek worden ook vragen gesteld die je samen met je man kunt bespreken. Deze vragen zijn bedoeld om je samen te kunnen laten voorbereiden op de komst van je kindje, de geboorte en de kraamtijd. Ze helpen je na te denken over dingen waar je zelf misschien niet zo snel aan denkt of misschien wel nijgt te vergeten.Wat vind ik van het boek?

Misschien dat jullie het al hebben kunnen merken aan de manier waarop ik deze blog schrijf, maar ik vind het een erg leuk, mooi en behulpzaam boek. Zeker omdat ik voor de eerste keer moeder ben geworden. Heel veel dingen zijn nieuw en onbekend. En hoewel je met ervaren moeders kunt praten, op internet stappenplannen kunt vinden en zelf ook wel het een en ander kunt bedenken, toch is zo'n boek handig. Je pakt het er snel even bij en hebt alles duidelijk op een rijtje. Daarnaast werden ook een heel aantal van mijn vragen in dit boek behandeld.


Naast dat het boek praktisch is, er staat zelf een checklist voor de babyuitzet in, is het ook op geestelijk en emotioneel gebied een aanrader. Wat ik bijvoorbeeld erg mooi vond, is dat er ook (kort) wordt geschreven over teleurstelling over een bevalling die misschien niet zal gaan of ging zoals je had gehoopt. Voor mij was dat erg toepasselijk en het hielp me de dingen weer in perspectief te zetten. Daarnaast vond ik het erg mooi dat er ook wordt geschreven over wat de Bijbel zegt over het moederschap en het krijgen van kinderen.


Kortom, in het boek vind je echt van alles. Je kunt wat wordt geschreven in het boek toepassen in verdrietige, maar ook blije situaties. En zoals ik nu al meerdere malen heb geschreven natuurlijk ook gewoon op praktisch vlak. Ik vond het erg leuk om te lezen en het heeft me in de laatste weken van mijn zwangerschap ook nog even extra laten nadenken over de dingen die wij echt nog moesten regelen en bespreken voordat onze dochter geboren werd.


Is dit boek aan te raden?

Jullie hebben wel kunnen lezen dat ik positief ben over dit boek. Het is een leuk, gemakkelijk te lezen boek vol met leuke en praktische informatie, maar ook mooie, geestelijke stof tot nadenken. Als je op zoek bent naar een boek met veel wetenschappelijke of medische informatie over zwangerschap en geboorte, dan is dit natuurlijk niet een geschikt boek. Dit is een boek dat je op een laagdrempelige en leuke manier allerlei informatie en handvatten geeft voor je zwangerschap, de geboorte en de tijd erna. Ik zou het daarvoor dan ook zeker aanraden. Zeker voor iemand die de eerste keer moeder wordt, is dit echt een heel leuk boek. Maar uiteraard is het ook geschikt voor iemand die een tweede of derde kindje krijgt. Voor de doorgewinterde moeder is dit boek wellicht minder geschikt, maar je weet het natuurlijk nooit. Ik zou dit echt een leuk cadeau vinden om te geven bij bijvoorbeeld een baby shower. Of eerder misschien al, als je hoort dat iemand een kindje verwacht.


Ik hoop dat jullie de eerste boekenblog leuk vonden en dat jullie, ondanks dat dit wel een specifiek boek is, enthousiast zijn geworden! De boekentips zijn nog steeds welkom. En zou je meer willen weten over een boek of heb je andere vragen, laat het me vooral weten. Dat vind ik alleen maar heel erg leuk!
295 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page