top of page
  • Foto van schrijverMarilène Loendersloot

De basis van essentiële oliën.

Bijgewerkt op: 18 jul. 2023

Essentiële oliën. Velen van jullie kennen ze wel en hebben ze waarschijnlijk ook weleens gebruikt. In veel drogisterijen worden dan ook oliën verkocht. Je doet ze lekker bij je was of hebt een diffuser in huis. Maar… wist je dat je de oliën voor zoveel meer kunt gebruiken? Ikzelf sta hier echt versteld van. Er zit zoveel in de Schepping en God heeft ons zoveel in de natuur gegeven. Ik ben dan ook erg blij dat ik met essentiële oliën in aanraking ben gekomen. In deze blog zal ik kort proberen samenvatten wat ik in de afgelopen 1,5 jaar heb geleerd over oliën en hoe ik ze (dagelijks) gebruik.


Essentiële oliën worden gemaakt van planten. Je maakt een olie door middel van destillatie, wat betekent dat een vloeistof wordt geconcentreerd. In essentiële oliën zitten vooral de geurdeeltjes van de plant en in een klein flesje olie zitten misschien wel honderden van deze planten. Dit maakt dat de olie vaak erg sterk ruikt en erg krachtig is in gebruik. Je hoeft dan ook maar weinig van de olie te gebruiken om de werking ervan te ervaren.


Hoe gebruik ik de oliën?

Essentiële oliën kun je op allerlei manieren gebruiken. Sommige oliën kun je direct op de huid gebruiken wanneer je een brandwondje of insectenbeet hebt, zoals lavendel bijvoorbeeld. Er zijn mensen die de oliën ook innemen, maar zelf ben ik hier nog niet helemaal over uit. De meningen onder aromatherapeuten verschillen hierover namelijk erg. Ook op het gebied van hoeveel olie je kunt gebruiken en of je ze wel of niet moet verdunnen. Daarom doe ik voorzichtig met het gebruik van essentiële oliën. Zelf verdun ik de olie vaak en gebruik ik niet te veel.


Een manier die ik erg fijn vind, is olie in een rollerflesje.

Hierdoor wordt de essentiële olie verdunt. De olie waarmee je de essentiële olie verdunt, wordt een draagolie genoemd. Zo heb ik een rollerflesje met pepermunt, die ik weleens gebruik om mijn hoofdpijn te verlichten. Dit flesje is voornamelijk gevuld met mijn favoriete draagolie, amandelolie. Hierbij doe ik een aantal druppels van de essentiële olie en wanneer ik dan hoofdpijn heb, rol ik de olie op mijn voorhoofd en nek. Dit kan de pijn verzachten. Maar ook lavendel is mijn favoriet. Wanneer ik mij gebrand heb aan de oven of aan een brandnetel, gebruik ik gelijk de roller met lavendel. De olie verzacht, helpt je huid genezen en zorgt er bij mij voor dat de pijn vrijwel gelijk wegtrekt. Lavendel hoef je dus niet te verdunnen om op je huid te gebruiken, maar verdunt werkt het eigenlijk net zo goed. Daarom verdun ik de olie toch. Zo gaat het flesje met essentiële olie veel langer mee. Voor kinderen moeten eigenlijk bijna alle oliën wel verdunt worden. Dat is nog een reden waarom een rollerflesje ideaal is. Je kunt de olie op deze manier voor iedereen gebruiken.


Ook in mijn verzorgingsproducten zitten essentiële oliën. Zo maak ik bijvoorbeeld body butter van shea boter, kokosolie en essentiële oliën. De oliën verzorgen en herstellen de huid, maar zorgen er ook voor dat het product lekker ruikt.


Nog een voorbeeld van hoe ik de oliën gebruik, is in een diffuser. Een diffuser is een apparaat dat de oliën via stoom en water verspreid in de lucht. Vooral in de winter vind ik het gebruik van een diffuser erg fijn, omdat we dan minder buiten zijn en omdat onze weerstand vaak lager is. Het gebruik van een diffuser zorgt er namelijk niet alleen voor dat het huis heerlijk ruikt, maar kan dus ook bijdragen aan een betere weerstand. Een aantal essentiële oliën die kunnen bijdragen aan een betere weerstand zijn: pine (pijnboom), eucalyptus, cypress en dennen. Dit zijn een aantal van mijn favorieten om in de diffuser te gebruiken, maar er zijn er nog veel meer.


Ik denk dat inmiddels al wel gebleken is dat essentiële oliën een bijzondere werking hebben. Voordat ik essentiële oliën gebruikte, kocht ik altijd geparfumeerde verzorgingsproducten, zalfjes en andere middeltjes. Nu koop ik dit soort producten niet meer en gebruik ik dus essentiële oliën in combinatie met andere biologische en natuurlijke producten. De producten die ik voorheen kocht bevatten veelal schadelijke en chemische ingrediënten en deze ingrediënten zijn vaak niet goed voor je huid. Een goed voorbeeld hiervan is de body butter. Sinds ik deze gebruik, heb ik veel minder last van een droge huid. Waar ik voorheen mijn lichaam wel 2x per dag kon insmeren met bodylotion, omdat mijn huid zo ontzettend droog was, gebruik ik de body butter nu niet meer dan 1x per dag. Ik gebruik tegenwoordig dan ook veel liever iets natuurlijks, waarvan ik weet dat het niet schadelijk is voor mij, mijn huid echt verzorgt en ook nog eens veel beter werkt.


Welke oliën gebruik ik het liefst?

Eigenlijk vind ik bijna elke olie wel fijn. De een ruikt natuurlijk wat lekkerder dan de ander of heb je juist net iets meer nodig. Maar al met al vind ik alle oliën die ik tot nu toe heb geprobeerd gewoon fijn. De eerlijkheid gebied mij wel te zeggen dat er zoveel verschillende oliën zijn, dat ik ze nog niet eens allemaal heb kunnen proberen. Daarom zal ik maar beginnen met het delen van mijn top 5. Ik moet zeggen dat ik het erg lastig vond om een top 5 te maken, omdat elke olie wel ergens anders goed of fijn voor is… Maar hierbij dan toch mijn top 5 van dit moment:

  • Lavendel – Lavendel werkt eigenlijk voor bijna alles wel. Ik heb al een paar voorbeelden genoemd. Lavendel kan helpen bij pijn, onrust, huidproblemen en nog veel meer. Lavendel is een veelzijdige olie die op veel vlakken kan worden ingezet. En hij ruikt ook nog eens erg lekker. Zoals ik al aangaf, gebruik ik de olie zelf graag in mijn verzorgingsproducten, omdat de olie mijn huid dus goed verzorgt en hersteld.

  • Pepermunt – Pepermunt heb ik ook al eerder in deze blog genoemd. Naast dat de olie kan helpen tegen hoofdpijn, werkt deze ook verkoelend. Pepermunt kan helpen tegen spierpijn, hooikoorts, een verstopte neus en kan je net een beetje extra energie geven. Ook werkt pepermunt voor een goede mondhygiëne.

  • Eucalyptus – Eucalyptus is allereerst een van mijn favoriete oliën, omdat ik het simpelweg ontzettend lekker vind ruiken. Maar zoals ik al eerder schreef, is de olie erg goed voor je weerstand. Daarnaast kan de olie erg goed helpen tegen verkoudheid en koorts. De olie werkt onder andere verkoelend en maakt je luchtweg vrij.

  • Citroen – Deze olie gebruik ik, verrassend genoeg, misschien nog wel het allermeest. Ik doe de olie allereerst vaak in de diffuser, omdat ook deze olie bijdraagt aan een betere weerstand. Daarnaast gebruik ik de olie als stickerverwijderaar (in plaats van wasbenzine bijvoorbeeld) en in mijn schoonmaakmiddel, wat ik zelf maak. Citroen etherische olie ontsmet en desinfecteert namelijk, maar is wel veilig. Het recept voor het schoonmaakmiddel houden jullie nog een keertje van mij tegoed.

  • Clove – Kruidnagel is een bijzondere olie. Hij ruikt niet zo lekker en daarom gebruik ik de olie niet in de diffuser of in mijn verzorgingsproducten. Maar waarom staat de olie dan in mijn top 5 van dit moment? De olie staat in mijn top 5, omdat de olie onder andere pijnstillend en antibacterieel werkt. Dit betekent dat je de olie voor allerlei pijntjes kunt gebruik. Zelf heb ik bijvoorbeeld zeer goede ervaringen met het gebruik tegen onder andere kiespijn. Daarnaast kan kruidnagel erg goed helpen tegen eczeem of andere nare plekjes op je huid.


In deze blog heb ik geprobeerd om zo beknopt mogelijk wat informatie te geven over essentiële oliën. Maar omdat er zoveel oliën zijn en omdat ze zo bijzonder zijn, heb ik nog lang niet alle informatie kunnen delen. Maar als jullie het leuk vinden, vertel ik jullie graag snel meer over het gebruik van essentiële oliën. Mocht je nu al vragen hebben, dan hoor ik het graag. En mocht je leuke ideeën hebben, of onderwerpen waar je graag meer over wilt weten, dan hoor ik dat ook graag.


Bedankt voor het lezen weer en graag tot snel!


Nog een kleine waarschuwing. Lees je goed in als je essentiële oliën gaat gebruiken. De oliën komen dan wel uit de natuur en zijn over het algemeen veilig, maar ook erg krachtig. Ze kunnen er voor zorgen dat je, bij het onjuiste gebruik ervan, nare dingen oploopt. Citrus oliën zijn bijvoorbeeld fototoxisch, wat inhoudt dat je kunt verbranden wanneer je hiermee in de zon gaat. Daarnaast zijn er verschillende oliën die bij kinderen of zwangere vrouwen verdunt moeten of niet gebruikt mogen worden. Let hier dus op.

158 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page