Nasi of bami, het is zo heerlijk eenvoudig, maar toch ook super lekker. En als je het zelf maakt, kun je het ook nog eens super gezond maken. Wat ook leuk is, is dat je er erg mee kunt variëren. In dit recept noem ik natuurlijk welke kruiden of groenten ik gebruik, maar je kunt hiermee natuurlijk alle kanten op. Daarom heb ik van dit recept weer een soort basisrecept gemaakt. Lekker, snel en gemakkelijk, zo zie ik het graag. Met maar één nadeel als je het mij vraagt... je hebt wat meer pannen nodig. Maar omdat het zo lekker en gemakkelijk is, vind ik dat helemaal prima. Inmiddels weet ik dat jullie het ook heel fijn vinden als een recept snel en gemakkelijk is. Dus zie hier het recept voor nasi of bami met zelfgemaakte satésaus.
Wat heb je nodig voor zo'n 4 personen?
Voor de nasi/bami
500 gram groente naar keuze (taugé, wortel, prei, ui, paprika)
500 gram kipfilet (kipdijfilet is ook erg lekker)
1 tl kerrie
1 tl kurkuma
1 tl paprika
1 tl gemberpoeder
1 tl uipoeder
1 tl knoflookpoeder
1/2 tl koriander (gedroogd blad of poeder)
1/2 tl kaneel
300 gram rijst/noodles naar keuze
Voor de satésaus
5 flinke el pindakaas
2 el sojasaus
3 el honing/ahornsiroop
140 ml water
1 tl sambal
1 scheutje citroensap (optioneel)
Welk keukengerei heb je nodig?
1 braadpan
2 steelpannetjes
1 koekenpan (optioneel voor eieren)
Garde
Hoe maak je de nasi/bami?
Snijd de kip in stukjes en doe dit met de olie/boter in de pan. Breng de kip op smaak met zout en peper. Je kunt eventueel ook nog wat sojasaus toevoegen. Braad de kip tot deze bijna gaar is. Ondertussen zet je het water op om de rijst of noodles in te koken.
Als je de groente gesneden koopt, kun je even wachten. Anders ga je de groente in kleine stukjes snijden. Wanneer de kip bijna gaar is, voeg je de groenten toe. Bak deze even mee.
Kook de rijst of noodles volgens de verpakking. Als je snelkookrijst gebruikt, kun je dit gemakkelijk combineren. Mocht je rijst gebruiken die je langer moet koken, dan begin je vanzelfsprekend met het koken van de rijst.
Als je de groente even met de kip mee hebt gebakken, ga je dit op smaak brengen. Voeg alle kruiden en de zout en peper toe. Roer dit goed door elkaar en bak ook de kruiden even mee. Zet het vuur hierna laag.
Nu is het tijd om de pindasaus te gaan maken. Doe alle ingrediënten in het pannetje, zet het op laag vuur en meng alle ingrediënten met een garde goed door elkaar tot er een gladde saus ontstaan. Verwarm de saus langzaam en let erop dat deze niet aanbrandt.
Als de rijst of noodles gaar zijn, giet je deze af en doe je dit door het groente en kip mengsel. Voeg eventueel nog wat zout en peper toe om het extra op smaak te brengen.
Serveer de nasi of bami met de satésaus en eventueel een gebakken eitje en eventueel wat kroeppoek. Eet smakelijk!
Nog even dit:
Aangezien sojasaus wordt gemaakt van soja, is dit natuurlijk niet super gezond. Toch vind ik het niet erg om het in dit recept te gebruiken. We gebruiken het verder echt nauwelijks, dus zo af en toe vinden wij niet zo heel erg.
De nasi of bami n je heel gemakkelijk invriezen. De satésaus zou ik wel gewoon vers maken, dan is deze echt het lekkerst. Het is ook zo gedaan overigens.
Vervang de kip eens voor kippenpoten of maak er kipspiesjes mee. Die moet je even apart braden. Geeft een leuke twist aan het gerecht.
Comentários